Kako probuditi organizam i vratiti se u formu nakon zime?

Jan 5, 2017Collum's Backroom

Kad zima završava i dođu topliji dani najčešće započinjemo razmišljati o svome tijelu. Kako krenuti? Koju aktivnost odabrati? Kad vježbati? Što jesti?

Evo nekoliko naših naputaka

U moru bezbrojnih informacija koje su nam danas dostupne doista je teško odabrati i „pogoditi“ koje će nas dovesti do željenog rezultata.

Evo nekoliko naputaka koji će vam pomoći kod odabira vaše idealne aktivnosti:

1. Ponajprije točno definirajte kakvu transformaciju želite postići. Transformacija može biti estetska poput oblikovanja tijela i       mršavljenja, ali može biti i uklanjanje bolova, osjećaja umora te postizanje zadovoljstva samim sobom.

Bez obzira koju promjenu želite ili želite više njih, važno je razumjeti da organizam treba biti pripremljen na željene vrste transformacija. Pod pojmom pripremljen mislim na fiziološku sposobnost svakog dijela tijela da može opskrbiti i regenerirati svaku svoju molekulu i membranu s kisikom. Cilj je isti, povećanje lokalne cirkulacije. Bolja cirkulacija znači i brža regeneracija željenih područja.

Krv koristi fizičke zakone protoka tekućine u odnosu na pritisak. U područjima tijela gdje je došlo do pritiska na krvno žilni aparat, što može biti lokalizirana mast, celulit, mišićna tenzije ili upalni proces, veći je pritisak na stjenku žile ili kapilara i javlja se oslabljena arterijska, venska ili limfna cirkulacija.

Rezultat toga može biti nemogućnost promjena obima ili kontura nekog dijela tijela, a može biti i mišićna asimetrija koja dovodi do mišićne disfunkcije i pojave boli. Stoga je pri odabiru proljetnih aktivnosti voditi računa da one djeluju na buđenje cijelog organizama, a ne samo nekih dijelova.

2. Istodobno u odbiru aktivnosti pripazite na tetivno-zglobni aparat jer je i on povezan s ravnomjernom cirkulacijom. Prilikom       fizičke aktivnosti mišićna snaga raste brže nego snaga ligamenta i tetiva. Unatoč današnjem napretku u sportskoj medicini,     još uvijek je najveći broj ozljeda u sportu i rekreaciji baš onaj na koji vas želimo ovdje upozoriti.

Tetive i ligamenti rastu u fazi tjelesnog razvoja dok jačanje istih treba biti simetrično i proporcionalno mišićnoj snazi. Odnosno, forsiranim radom na mišićnoj snazi povećavamo mogućnost ozljeđivanja tetiva i ligamenta. Izgrađen od vlaknastog proteinskog kolagena, ligament ima važnu funkciju spajanja kosti zglobova.

U odnosu na zglob, ligamenti su postavljeni u različitim smjerovima i svojim vezama su zaduženi za raspodjelu sile unutar samog zgloba. Ligamenti također određuju i pokret zgloba tj. koliko i u kojem smjeru će se neki zglob gibati. Nagle mišićne kontrakcije ili nesimetrična mehanička sila može dovesti do ozljede ligamenta zgloba. Zato mišićne kontrakcije u početku trebaju nježnije.

Također je važno posvećivati više pažnje fazi oporavka od napora. Ne počinjite vježbu ili sezonu treniranja naglim naskocima, poskocima i drugim sličnim eksplozivnim akcijama. Osim primarne funkcija tetiva da spaja mišić za kost, druga važna funkcija tetiva jest da prenosi silu iz mišića na kost zgloba i tako direktno utječe na pokret zgloba.

Tetive kao i ligamenti sadrže elastičnu energiju što je jako bitno kod prijenosa sila mišića na podlogu unatoč sili gravitacije. Jača tetiva ima veću sposobnost akumuliranja elastične energije. Ligamenti i tetive su trenažni dijelovi lokomotornog aparata, stoga napominjem da se treningom može utjecati na njihov razvoj. Dobro pripremljeni zglobni aparat doprinosi manjem broj ozljeda i smanjuje mogućnost ozljeđivanja na minimum.

3. Kod planiranja i izrade programa vježbanja, prije planiranja godišnjeg ciklusa izradite mjesečni program vježbanja koji se       bazira na ravnoteži i radu s malim težinama. Neka se početak vježbanja bazira na radu s vlastitom težinom bez skokova i       naskoka. Eksplozivne aktivnosti izazivaju brze mišićne kontrakcije što dodatno opterećuje zglobno-tetivni aparat.

Također je bitno da se ne počinje s dizanjem većih utega, već da prije toga dovedemo tijelo u ravnotežu. Trening smanjenog intenziteta i umjerenog ekstenziteta s elementima ravnoteže idealan je za pripremu trenažne sezone.

Kombinacijom pokreta koji se dešavaju u svakodnevnom životu i položaja ravnoteže postići ćete veću dnevnu efikasnost. Odnosno, uz manju potrošnju energije obavljati ćete lakše dnevne zadaće. Ostatak energije možete potrošiti na vrijeme posvećeno samo sebi.

4. Za kraj evo nekoliko preporuka koju aktivnost odabrati. Svaka aktivnost koja je ponavljana u nekom vremenskom periodu       razvija specifičnu tjelesnu cirkulaciju. Kod osobe koja se bavi samo trčanjem, krvno žilni aparat se drugačije razvija, nego       kod osobe koja se bavi samo treningom u fitnes centrima.

Moja preporuka je mijenjati ili kombinirati fizičke aktivnosti u rekreativnom tipu treniranja. Ako igrate samo tenis ili nogomet, napravite kontrolu mišićne simetrije na aparatu Huber. Ne samo radi vašeg produljenja sportsko rekreativne karijere, već da bi doznali koje mišićne skupine morate jačati ili istezati kako bi povećali specifičnu efikasnost pokreta za pojedini sport.

Nadam se da će Vam ova pojašnjenja pomoći da shvatite kako je potrebno slušati i komunicirati sa svojim tijelom, a na svaku bol koja se javi kao alarm da je tijelo u disbalansu, potrebno je na vrijeme reagirati.

 

Prijavi se na naš newsletter
Prijavite se na Collum’s newsletter i pronađite objašnjenje i rješenje za vaše fitness nedoumice.

Brzi kontakt

Suglasnost za korištenje podataka:

4 + 11 =

Telefon:
01 6608 499

Adresa:
Hrelićka 98,
Dugave – Zagreb

Email:
info@collum.hr

Radno vrijeme:
pon.-pet. od 7:00 do 22:00 h
sub. od 9:00 do 13:00 h

Pratite nas na društvenim mrežama