Anatomija i funkcionalnost GluteusaMediusa

Oct 26, 2016Collum's Backroom

Saznajte odgovore na pitanja koja niti uz konstantno bavljenje aktivnošću ne možete otkloniti.

M. gluteusmedius jedan je od vanjskih mišića zdjelice. Polazi s velike bočne kosti zdjelice ispred m. gluteusmaximus, točnije s faciesglutea ala ossisilii, između lineagluteaanterioretposterior, te s crista ossisilii i s fasciailiaca, a veže se na veliki obrtač bedrene kosti trochanter major.

anatomija-i-funkcionalnost-gluteusamediusa

INERVACIJA

Mišić inervira n. gluteussuperior (L4-L5-S1)

FUNKCIJA

Cijeli mišić je abduktor natkoljenice, uz pomoć m. gluteusminimus povlači natkoljenicu od sredine prema van. Prednji dio m. gluteusmedius obavlja unutarnju rotaciju i fleksiju natkoljenice, a stražnji dio ostvaruje vanjsku rotaciju i ekstenziju.

Najvažnija uloga m. gluteusmediusa je osiguravanje dinamičke stabilnosti zdjelice pri hodu ili trčanju u fazi kada je oslonac samo na jednoj nozi. U suradnji s m. gluteusminimus i tensorfascia late održava bokove u istoj ravnini i ne dopušta pomicanje zdjelice u suprotnu stranu.

DISBALANS

Slabost m. gluteusmediusa može se primjetiti pojavom Trandelenburgovog hoda. Zbog nestabilnosti zdjelice pri opterećenju noge na kojoj je oslabljeni m. gluteusmedius, zdjelica se spušta u suprotnu stranu.

Zglobna tijela nemaju međusobnog uporišta pa pelvitrohanterna muskulatura ne može održati horizontalni položaj zdjelice. Slabost m. gluteusmediusa bolje se vidi kod trčanja nego hodanja.

gluteus_medius3

Neki sportaši pri hodu mogu kompenzirati slabost m. gluteusmediusa i ne dolazi do pomicanja zdjelice, ali onda dolazi do adukcije i unutarnje rotacije potkoljenice.

PROCJENA funkcionalnosti GLUTEUSA MEDIUSA

Metoda palpacije mišića pri ležanju na boku s abduciranom natkoljenicom. Stajanje na jednoj nozi gdje se može primjetiti pomak suprotnog kuka prema dolje. Pri stajanju na jednoj nozi pacijent se upućuje da podigne ruke iznad glave te ga se tako pokušava izbaciti iz balansa, pri čemu se može lakše primjetiti slabost m. gluteusamediusa. Snimanjem možemo detaljno procijeniti kinematiku i sinergiju/asinergiju zdjelice i donjeg dijela tijela.

TRETMAN

Kod oslabljenog m. gluteusmediusa najvažnije je, naravno, ojačati ga i funkcionalno osposobiti, odnosno poboljšati motornu kontrolu mišića.

FAZA 1: Počinje se s jednostavnim vježbama bez opterećenja kao vježbe na boku uz izvođenje abdukcije natkoljenice, iste u stajanju te vježbe ravnoteže kroz jednonožni čučanj. Znak za prelazak u drugu fazu je kada osoba može zadržati zdjelicu u pravilnom položaju 30 sekundi pri stajanju na jednoj nozi.

FAZA 2: Uključuje vježbe prenošenja centra težišta tijela horizontalno koračanjem ili skokovima , vježbe u kojima se reducira površina oslonca, vježbe u kojima se centar težišta povisuje elevacijom(podizajem) ruke ili dodavanjem opterećenja u ruku i izvođenje vježbi na nestabilnom površinama.

FAZA 3: Vezana je uz sportaše i njihovu specifičnu, usko vezanu pripremu za pokrete koje se odnose na njihov sport. Stručnjaci preporučuju vježbe u sagitalnoj ravnini, kao što su čučnjevi, uz posebnu pozornost na držanje zdjelice u neutralnom položaja, sprečavanje adukcija natkoljenice i unutarnje rotacije kukova i održavanje kontrakcije abduktora.

NAJBOLJE VJEŽBE ZA M. GLUTEUS MEDIUS utemeljene na najvišim rezultatima na EMG uređaju.

1. Abdukcija kukova ležeći na boku (81%)
2. Jednonožni čučanj (64%)
3. Lateralni korak s elastičnom trakom (61%)
4. Jednonožni deadlift (58%)

Prijavi se na naš newsletter

Prijavite se na Collum’s newsletter i pronađite objašnjenje i rješenje za vaše fitness nedoumice.

Brzi kontakt

Suglasnost za korištenje podataka:

13 + 8 =

Telefon:
01 6608 499

Adresa:
Hrelićka 98,
Dugave – Zagreb

Email:
info@collum.hr

Radno vrijeme:
pon.-pet. od 7:00 do 22:00 h
sub. od 9:00 do 13:00 h

Pratite nas na društvenim mrežama